Савез Козака Балкана ”Балканска козачка војска” је организација основана и састављена од козачких потомака, грађана који живе на подручју Балкана, српских ветерана и добровољаца и делокруг рада је у свему у складу са законима и Уставом Републике Србије, изражавајући спремност и добру вољу да се сачува култура, обичаји и традиција козаштва изучавање и чување историјског и културног наслеђа козаштва као дела Православног и словенског света и патриотског васпитања младих.

Откуд веза Срба и Козака?

Козачки покрет у Русији основали су и утемељили и многи тадашњи Срби који су силом прилика почев од коначног пада Деспотовине Српске, који се десио 20. јуна 1459.године, уточиште нашли у „једноверној и једнокрвној“ земљи Русији која се све више уздизаше. Још од тада су Козаштво и Српство два имена истог пута. Бити козак данас значи пловити кроз буру и олују, неуморно трагати за најбољим путевима који воде на чистину, у мирну луку националног опстанка и просперитета.

Где лежи снага Балканске козачке војске?

„Највећа наша снага и највећа наша војска је на небу. То су сви наши светитељи и сви наши мученици који су животе дали за наш народ, за наше православно биће. Козаци су Христови ратници. Они су били кадри да остану и да опстану на страшноме месту и тако ће бити док је века. Козаци красе православни народ, њихови кодекси су дошли од Господа и зато су они непобедиви“.